Open accordion file folder with brown dividers and white papers on a wooden desk

VA Loan With Other Than Honorable Discharge: Can You Qualify?

November 04, 2026

Short answer: You may still be able to get a VA loan with an other than honorable discharge, but it is not automatic. VA says you can apply for a Certificate of Eligibility (COE) and it will review your service records. A general discharge is different. VA's Buyer's Guide lists general as an acceptable character of service for active duty, so it usually does not stop you. Guard and Reserve members qualifying through 6 years of service need an honorable discharge.

Jennifer Rodriguez is a Realtor® and Military Relocation Professional (MRP®) in Northwest Las Vegas helping military families buy with a VA loan.

A lot of people with a less than honorable discharge never apply, because they assume the answer is no. Here is what VA actually says, how the review works, and what to do first.

Can you get a VA loan with a general discharge?

Usually yes, if your eligibility comes from active duty service. VA's Buyer's Guide lists four acceptable characters of service for active duty: honorable, general, uncharacterized, and under honorable conditions.

This matches federal law. The law defines a veteran as someone discharged "under conditions other than dishonorable." VA's character of discharge page gives honorable, under honorable conditions, and general as examples that meet that standard.

There are two catches:

  • Guard and Reserve. If you are qualifying through 6 creditable years in the Guard or Selected Reserve and you are no longer serving, the Buyer's Guide says honorable is the only acceptable character of service. A general discharge does not meet that rule.
  • Length of service. Your discharge is one test. You still have to meet the minimum service requirement for your era, which VA lists on its eligibility page.

Can you get a VA loan with an other than honorable discharge?

Possibly. VA's eligibility page says that with an other than honorable, bad conduct, or dishonorable discharge, you may not be eligible for VA benefits, but you can apply and VA will review your service records to decide whether you qualify for a COE.

Federal law backs that up. Under 38 U.S.C. 3702(c), a veteran who received a discharge other than honorable may apply to VA for a certificate of eligibility.

VA names two ways to try to qualify: apply for a discharge upgrade, or ask for a VA Character of Discharge review. The Buyer's Guide says you can do both at the same time.

What about a bad conduct or dishonorable discharge?

These are harder, and the answer depends on the details. VA's character of discharge page says people with undesirable, bad conduct, and other than honorable discharges may qualify depending on a determination made by VA.

A dishonorable discharge does not meet the "other than dishonorable" standard in the law. VA's rules at 38 CFR 3.12 also list specific bars to benefits, including a discharge by sentence of a general court-martial. For these, an upgrade is usually the path to look at, and a lawyer or Veterans Service Organization (VSO) can tell you where you stand.

What does VA look at in a Character of Discharge review?

VA looks at the facts behind your discharge and decides whether you are eligible for VA benefits. The rule at 38 CFR 3.12 lists what can block benefits, such as:

  • An offense involving moral turpitude, which generally includes a felony conviction
  • Willful and persistent misconduct
  • Accepting an other than honorable discharge to avoid trial by general court-martial
  • Being absent without leave for 180 continuous days or more

A rule that took effect June 25, 2024 added a "compelling circumstances" exception for the misconduct bars and the long AWOL bar. VA can weigh your length and quality of service and the reasons behind the conduct. Those reasons can include mental health conditions such as PTSD or depression, physical health, combat or overseas hardship, sexual assault, duress, and family obligations.

VA also says the rule opens the door for people who were denied before to reapply. So an old denial is worth a second look.

One more thing to know: VA's decision only counts for VA benefits. It does not change your military discharge or your DD-214.

Can an earlier honorable period of service count?

Yes, it can. The Buyer's Guide says a Veteran must complete at least one satisfactory period of service. If you had a bad discharge on one tour and a satisfactory tour before or after it, you may still qualify using the satisfactory one.

VA tells you to specifically mention your period of honorable service when you apply. For enlisted members, the guide says a reenlistment or extension shows that the earlier service was satisfactory.

How do you apply for a discharge upgrade?

The military handles upgrades, not VA. Which board you go to depends mostly on how long ago you were discharged:

  • Within 15 years of discharge. You can request a review from your branch's Discharge Review Board on DD Form 293. The 15 year limit is in 10 U.S.C. 1553.
  • After 15 years, or after a review board denial. You apply to your branch's Board for Correction of Military or Naval Records on DD Form 149. The law gives you 3 years after discovering the error, but the board can excuse a late request in the interest of justice.

VA has an online tool at va.gov/discharge-upgrade-instructions that walks you to the right board. Three things worth knowing:

  • Nothing upgrades automatically. You have to apply and show an error or injustice.
  • You can apply again. VA says you can reapply after a denial, for example with new evidence or under new rules.
  • PTSD and TBI get liberal consideration. The law requires boards to review these claims with liberal consideration, including those tied to combat or military sexual trauma.

An upgrade does not always clear every bar. Under 38 CFR 3.12, an upgrade from a correction board is final for VA. A Discharge Review Board upgrade can lift the misconduct-type bars, but not the bars set by statute, such as a general court-martial sentence.

What should you do first?

  1. Find your DD-214. VA wants the Member 4 copy, which shows your character of service and reason for separation.
  2. Apply for your COE anyway. Your lender can request it, or you can apply on VA.gov. If the system cannot decide on its own, VA reviews your records.
  3. Mention any honorable period. Do not make VA hunt for it.
  4. Call VA with questions. VA's home loan line is 1-877-827-3702.
  5. Get help if your case is complicated. VA suggests a lawyer or a VSO, who can gather and submit your documents.

Remember that a COE is not a loan approval. It tells a lender you have the benefit. The lender still looks at your credit and income.

Common mistakes with a less than honorable discharge

  • Never applying. VA reviews these case by case, so assuming the answer is no costs you the review.
  • Mixing up the labels. General and other than honorable are different discharges with different results. Check your DD-214.
  • Forgetting an earlier tour. A satisfactory period of service may be enough on its own.
  • Thinking an old denial is final. The rules changed in 2024, and VA says people denied before can reapply.
  • Waiting on the upgrade alone. You can ask for a VA review while your upgrade request is pending.

More on VA loans

Sources

Frequently asked questions

Can I get a VA loan with a general discharge?

Usually yes, if your eligibility comes from active duty. VA's Buyer's Guide lists general as an acceptable character of service for active duty. Guard and Reserve members qualifying through 6 years of service need an honorable discharge.

Can I get a VA loan with an other than honorable discharge?

Possibly. VA says you may not be eligible, but you can apply and it will review your service records. You can also apply for a discharge upgrade or ask for a VA Character of Discharge review.

Can I get a VA loan with a bad conduct discharge?

It depends on the details. VA says people with bad conduct discharges may qualify depending on a determination made by VA. A discharge by sentence of a general court-martial is a listed bar to benefits.

Does a VA Character of Discharge review change my DD-214?

No. VA says its determination is for VA benefits and services only and has no effect on your military discharge status.

Can I use an earlier period of service to qualify?

You may be able to. VA's Buyer's Guide says a Veteran must complete at least one satisfactory period of service, and a satisfactory tour before or after the discharge may still qualify you.

Not sure what your DD-214 means for buying a home? Send me a message and I will walk you through where to start. You can find me at homesbyjrod.com.

The information in this article comes from VA, the U.S. Code, and federal regulations, checked on November 4, 2026. Eligibility is decided by VA, and rules can change. This is general education, not legal advice.

Jennifer Rodriguez

Jennifer Rodriguez

Jennifer Rodriguez is a Las Vegas REALTOR® and Military Relocation Professional specializing in VA home buying and military relocation. She helps buyers and homeowners navigate their next move with a focus on Northwest Las Vegas, including Centennial Hills, Skye Canyon, and surrounding communities. Through local market knowledge, education, and straightforward guidance, Jennifer helps her clients make confident real estate decisions.

Instagram logo icon
Youtube logo icon
Back to Blog

Have PCS orders to Nellis? Let's build your plan before you land.

Answer seven quick questions and get your own plan on screen right away: your PCS countdown, the Northwest Las Vegas communities that match what you want, a day-by-day house-hunting plan, and how far your Nellis BAH goes. No email needed.

Build My PCS PlanRather text? 702-944-5373